Een ZonneDeel is een Zon Obligatie op naam in een zonne-energieproject. Met een investering in een ZonneDeel ontvang jij over de gehele looptijd de opbrengsten van jouw (deel van een) zonnepaneel. 

 

Je kunt één of meer ZonneDelen van 25 euro kopen. Met alle investeringen samen wordt financiering opgehaald om een zonnedak of zonnepark te bouwen dat zonnestroom produceert. 

 

Een ZonneDeel

Een ZonneDeel is 25 euro, maar de eigenschappen verschillen per zonne-energieproject. Zo kan het rendement, de looptijd, de verwachte productie en de garanties van een ZonneDeel per project verschillen. De eigenschappen staan in het Informatie Memorandum per project beschreven.

 

Het rendement is afhankelijk van de hoeveelheid geproduceerde zonnestroom (in kWh) en de dan geldende stroomprijs, net zoals zonnepanelen op je eigen dak.  Meer zon geeft een hoger rendement. Het daadwerkelijke rendement verschilt daarom per project. 

 

Het rendement (de ZonneRente) wordt jaarlijks uitgekeerd. Dit gebeurt zo’n 3 weken na het einde van het zonnerente jaar. De start- en einddatum van het ZonneRente-jaar verschilt per project en is afhankelijk van de uitgifte datum van een project. Belangrijke data van een project zijn terug te vinden in bijlage 2 van het Informatie Memorandum.

 

A screenshot of a cell phone

Description automatically generated

 

Eigen energieverbruik compenseren

Wellicht wil je investeren in voldoende ZonneDelen om je eigen energieverbruik te compenseren. In MijnStroom kun je jouw eigen elektriciteitsverbruik vergelijken de geproduceerde zonnestroom van jouw ZonneDelen. 

 

Door je slimme meter te koppelen aan MijnStroom, kun je naast de opgewekte zonnestroom van jouw ZonneDelen ook je verbruik zien.

 

Goed om te weten

Een investering in een ZonneDeel is inclusief alle kosten. Je financiert het gehele zonne-energiesysteem inclusief omvormers en bekabeling, maar ook projectmanagement, schoonmaak, onderhoud, verzekeringen en transactiekosten.