Hoe hebben we dat proces van de rendementsuitkering precies ingericht?


De zonne-energieprojecten op ZonnepanelenDelen keren jaarlijks, op het moment in het jaar dat ook de ZonneDelen zijn uitgegeven, de ZonneRente uit.

Hieronder de uitleg, 

(1) voor zowel het direct uitkeren via de bankrekening door ZonnepanelenDelen, als via 

(2) verlaging van de eigen energiekosten als je klant bent bij de aangesloten energieleverancier. In dit geval wordt de ZonneRente ook door de energieleverancier op je bankrekening uitgekeerd.


We nemen hierbij het zonne-energie project Uit Je Eigen Stad als voorbeeld. Dit project uit Rotterdam heeft eerder een succesvolle crowdfunding campagne gedaan op ZonnepanelenDelen.


Bij de uitgifte en toewijzing van de ZonneDelen, krijg je een uitnodiging om jezelf te registreren voor de persoonlijke portal van ZonnepanelenDelen: MijnStroom. Op MijnStroom kun je al jouw zonne-energieprojecten bijhouden. Bij het registreren kun je ook jouw energieleverancier en klantnummer invullen.


DATA UITBETALING ZONNERENTE

Na een succesvolle crowdfunding is de uitgifte van de ZonneDelen bij Uit Je Eigen Stad op 29 juli 2015 gedaan. Dat betekent dat de looptijd dan ook ingaat. Één jaar na die datum vindt de eerste ZonneRente uitkering plaats. De ZonneRente is gebaseerd op de opgewekte zonnestroom in kWh in de 365 dagen na de uitgifte van de ZonneDelen en de dan geldende gemiddelde stroomprijs op de energiemarkt (ENDEX) voor dat jaar.


Het proces voor het uitbetalen van de ZonneRente: 

 • 3 weken voor aflopen van de zonnerente periode wordt automatisch uit naam van de projecteigenaar een email uitgestuurd met jouw gegevens (woonadres, bankrekeningnummer & energieleverancier) vanuit MijnStroom. Mochten er gegevens veranderd zijn in de tussentijd dan kun je dit actualiseren.
 • Als er een samenwerkende energiemaatschappij is, dan worden de gegevens op een vertrouwelijke manier met elkaar gematcht. (De samenwerkende energiemaatschappij verkrijgt dus eenmaal per jaar de gepersonaliseerde productiegegevens - op een beveiligde manier - vanuit ZonnepanelenDelen.)
 • Alle betrokken partijen accorderen de uitbetaling van de ZonneRente.
 • Maximaal 3 weken na de datum van de ZonneRente keert de projecteigenaar het rendement van de zonnestroom uit, waarbij er twee opties zijn:
  • Direct op de bankrekening van de ZonneDelers.
  • Of verrekening met de eigen energieleverancier, als de ZonneDeler klant is bij de samenwerkende energieleverancier van het zonne-energieproject.


PRAKTIJK

 • Bij zonne-energieproject Uit Je Eigen Stad is Greenchoice de exclusieve projectpartner voor de verrekening van de energie van dit zonne-energieproject.
 • In het geval van Uit Je Eigen Stad wordt dus op 8 juli 2016 een email uitgestuurd om de gegevens te controleren. (21 dagen vóór het verlopen van de ZonneRente periode) 
 • Na het aflopen van de ZonneRente periode (elk jaar gedurende de looptijd op 28 juli bij het project Uit Je Eigen Stad) worden alle projectgegevens (opbrengst in kWh van het zonne-energiesysteem van het afgelopen zonnerente periode en de berekende energieprijzen) gecontroleerd.
 • De zonnerente wordt uiterlijk elk jaar op 19 augustus overgemaakt, drie weken na 29 juli 2016. 
  • De ZonneDelers die klant zijn bij Greenchoice,  zullen in de dan volgende verrekening de opgewekte kWh van de zonnepanelen op een ander dak verrekend krijgen op basis van de kale stroomprijs die zij hebben bij Greenchoice plus 21% (momenteel gelijk aan de het BTW-tarief). Zo is de zonnestroom voor ZonneDelers die klant zijn bij Greenchoice extra hoog. 
   • Greenchoice voert de verrekening uit via Groene Energie Administratie
  • Ben je geen klant bij Greenchoice dan zal de waarde van de zonnestroom direct worden gestort op het rekeningnummer dat bij ons bekend is in MijnStroom. 


Overigens – goed om te realiseren – het rendement zal in het eerste jaar altijd iets lager zijn door de aanloopperiode met bouw- en installatietijd.


Shine on!