Je betaalt geen inkomstenbelasting of energiebelasting over het rendement. De obligaties tellen als privé persoon mee in box 3. 


Over het vermogen moet belasting worden betaald indien het vermogen van de obligatiehouder boven de belastingvrije som of belastingvrije voet komt (of het dubbele bij fiscale partners). 


Obligatiehouders komen niet in aanmerking voor de vrijstelling groen beleggingen aangezien die alleen geldt voor beleggingen in fiscaal erkende groene fondsen.


Overzicht van je ZonneDelen

Bij de aangifte kun je de waarde van jouw obligaties opgeven. Kijk hiervoor naar de totaal waarde per 01-01-2022 en geef deze op in Box 3. Onder 'Mijn gegevens' en vervolgens 'ZonneDelen' staat de totale waarde van je investering in zonne-energieprojecten op ZonnepanelenDelen.nl.


Je kunt daar ook het fiscale jaaroverzicht downloaden voor de eigen administratie. Zo weet je de totaalwaarde van de investeringen aan het begin en op het einde van het jaar. Het fiscaal jaaroverzicht 2022 is (na inloggen) via deze link te downloaden.